Strijd tegen glyfosaat: BN’ers testen zichzelf in ‘Nationale Piskijker’

Meer weten?
Neem contact op met onze Director of Operations.
Noa Widdershoven
Noa Widdershoven
Categorie
Persbericht
Publicatiedatum
20-04-2024
Auteur
Noa Widdershoven

Het landbouwgif glyfosaat zit tegenwoordig overal in, ook in ons eigen lichaam. Dit leidt tot grote zorg en ergernis van de actrices Carice van Houten en Anne-Marie Jung. Gezamenlijk trekken ze ten strijde en gaan de uitdaging aan: wie heeft er de schoonste pis? Met de actie ‘de Nationale Piskijker’ kunnen ze te weten komen hoeveel van dit gif in hun urine zit. Beide actrices nemen de wedstrijd, waarbij ze urinemonsters afnemen en opsturen naar een lab, bloedserieus en zijn flink fanatiek. Echter moeten we uiteindelijk vooral gezamenlijk tegen dit middel opstaan. Daarom een oproep aan andere BN’ers (Bezorgde Nederlanders) om ook mee te doen. Het is de hoogste tijd voor een (ver) plaswedstrijd!

Het omstreden verdelgingsmiddel glyfosaat wordt in verband gebracht met Parkinson en bepaalde vormen van kanker. Desondanks is glyfosaat het meest gebruikte middel in de landbouw en Nederland noch de EU nemen stappen om er iets tegen te doen. Afgelopen november verlengde de Europese Commissie de toelating van glyfosaat weer voor tien jaar, tegen de wens van de Tweede Kamer en tegen het advies van een grote groep wetenschappers en de Parkinsonvereniging in.

Heft in eigen hand

De gang van zaken was aanleiding voor Carice van Houten en Anne-Marie Jung om dan maar eens zelf te checken hoeveel glyfosaat ze in hun lichaam hadden. Ze meldden zich aan bij de Nationale Piskijker, een testprogramma van de Robin Food Coalitie. Uit de tests bleek dat Carice 1,08 ng per liter in haar urine had, en Anne-Marie 0,91 ng. Hoeveel risico dit oplevert, weet niemand; want de schade van glyfosaat op lange termijn is nooit onderzocht, iets waar o.a. de Nijmeegse hoogleraar neurologie Bas Bloem regelmatig op wijst. Dat er een risico is, is inmiddels wel duidelijk. De Parkinson-vereniging wil graag van het middel af.

Uitnodiging

In een videoboodschap roepen Carice van Houten en Anne-Marie Jung nu anderen op om ook mee te doen met de Nationale Piskijker: ze zijn o.a. nieuwsgierig naar het glyfosaatgehalte in de urine van Arjen Lubach, Chantal Janzen en Adriaan van Dis. Wie niet blij is met het resultaat, krijgt de uitnodiging om twee weken lang biologisch te eten en daarna de meting opnieuw te doen. Wetenschappelijke experimenten hebben namelijk laten zien dat het glyfosaatgehalte in de urine dan snel daalt.

Robin Food Coalitie en Climate Basecamp

De Nationale Piskijker is een initiatief van de Robin Food Coalitie. Deze coalitie van voedingsbedrijven, wetenschappers en NGOs wil niet alleen van glyfosaat af, maar van alle schadelijke pesticiden in de landbouw (voor een overzicht van coalitiepartners zie hier). Initiatiefnemer Volkert Engelsman: ‘De Robin Food Coalitie wil het voortouw nemen in de transitie naar een nieuwe landbouw met een inclusief winstbegrip waarin gezondheid, landschap en sociale verbinding meetellen. De EU kan glyfosaat wel goedkeuren onder verdachte lobby-omstandigheden, maar daar hoef je je als burger niet bij neer te leggen. Met de Nationale Piskijker willen we burgers de mogelijkheid geven om zelf hun glyfosaat te checken en er wat aan te doen. Samen met Climate Basecamp, schalen we de piskijker nu op naar een ‘pissing contest’ waarmee we BN’ers maar ook het brede publiek uitnodigen mee te doen aan de campagne.’

Climate Basecamp probeert het milieuprobleem inzichtelijk en begrijpelijk te maken bij het brede publiek. Ze leggen de brug tussen wetenschap en cultuur en vertalen de hedendaagse problematiek naar effectieve communicatiecampagnes. Co-founder van Climate Basecamp, prof. Gail Whiteman:  ‘Het is cruciaal dat het publiek de wetenschappelijke risico’s begrijpt die voortkomen uit milieuproblemen. Maar vaak gaan deze boodschappen verloren omdat het niet op een manier wordt overgebracht die doordringt tot de dagelijkse drukte van ons leven. In deze campagne met Carice van Houten en Anne-Marie Jung hebben we geprobeerd een humoristisch onderwerp – een ‘Pissing Contest’ – te combineren met een daadwerkelijk en urgent probleem dat de Nederlandse samenleving aangaat’

Gelukkig kunnen ook niet-BN’ers kunnen meedoen. In november heeft de Nationale Piskijker 500 gratis tests weggegeven. Wie er te laat bij was, kan nu tegen gereduceerd tarief een test bestellen op www.robinfoodcoalition.com. Ook is er een winactie gaande door mee te doen op de Instagram pagina van @robin.foodcoalition. Daar staat uitgelegd hoe je kan meedoen om een gratis urinetest te winnen.

Deel dit artikel Link kopiëren
Meer weten?
Neem contact op met onze Director of Operations.
Noa Widdershoven
Noa Widdershoven