Waarom CSRD relevant is voor bio

Meer weten?
Neem contact op met onze Director of Operations.
Noa Widdershoven
Noa Widdershoven
Categorie
Voordelen bio
Publicatiedatum
23-04-2024
Auteur
Noa Widdershoven

Een gouden kans

We MOETEN naar een duurzame landbouw tranistie toewerken. Nu voelen wij natuurlijk allemaal dat biologisch op elk front beter scoort in tegenstelling tot conventioneel. Toch knaagt het, aangezien het soms niet voldoende is gesubstantieerd met harde feiten en data. Daarom een oproep aan alle duurzame bedrijven die extra kracht willen bijzetten aan de voedseltransitie om vroeg te beginnen met de CSRD rapportage en daar stappen in te zetten. Door gezamenlijk op te trekken binnen de Robin Food Coalition, kunnen bedrijven de uitdagingen en kansen die de CSRD met zich meebrengt beter navigeren. Het delen van kennis, middelen en technieken versterkt niet alleen de positie van individuele bedrijven maar draagt ook bij aan een sterker, meer duurzaam georiënteerd economisch systeem. Ook als bedrijven nog niet aan de CSRD hoeven te voldoen, is het zinvol om ermee te beginnen. Grote afnemers kunnen de last van impactrapportages namelijk door de keten heen naar achteren schuiven.

Voordelen van krachtenbundeling CSRD

  1. Efficiëntie door Samenwerking: Samenwerken is efficiënter dan wanneer elk bedrijf afzonderlijk probeert het wiel opnieuw uit te vinden.
  2. Gezamenlijke Technieken en Data: Ontsluiten van gezamenlijke impactdatacollectie technieken zoals satelliet observatie, remote sensing, geo imaging, en AI, naast benchmarking van bio versus gangbaar en stakeholder engagement.
  3. Data Sharing: Het delen van data binnen de sector vergroot de kennisbasis en efficiëntie.
  4. Kostenbesparing:Door gezamenlijk in te kopen, kunnen bedrijven profiteren van inkoopkortingen, bijvoorbeeld op consultancy of data.
  5. Future Proofing: Krachtenbundeling helpt bedrijven toekomstbestendig te worden en biedt een platform voor continue aanpassing en innovatie.
  6. Transparantie over Impact: Een krachtenbundeling is belangrijk omdat impact transparantie verder gaat dan alleen een EU bio- of Demeter-certificaat.
  7. Communicatie van Maatschappelijke Meerwaarde: Gezamenlijk kunnen biologische bedrijven de maatschappelijke meerwaarde van biologische producten beter in kaart brengen en communiceren.
  8. Maatschappelijke Voordelen: Aanvullen van CSRD-impact KPI’s om de maatschappelijke voordelen van biologische landbouw duidelijker te kwantificeren.
  9. Nieuwe Economie: Zien van CSRD als een kans om een nieuwe economie binnen te rijden waarin winst pas winst is als mensen en de planeet ook winnen
  10. Landgebruik en Efficiëntie: Erkenning dat biologische landbouw per hectare en niet per kilo product moet worden beoordeeld, mede vanwege de schade die ontstaat op systeemniveau en inefficiënt landgebruik voor veevoer.
Deel dit artikel Link kopiëren
Meer weten?
Neem contact op met onze Director of Operations.
Noa Widdershoven
Noa Widdershoven