Het nationale
piskijker
programma

Carice van Houten
Getest op 04-04-2024
Anne-Marie Jung
Getest op 03-04-2024
Derk Loorbach
Getest op 11-01-2024
Paul Polman
Getest op 14-12-2023

Het is jammer maar waar: glyfosaat zit overal. Met onze handige testkit krijg je inzicht in de concentratie glyfosaat in jouw urine. Mocht je schrikken van de uitslag, eet een tijdje biologisch en test dan nog een keer!

Carice van Houten
Getest op 04-04-2024
Anne-Marie Jung
Getest op 03-04-2024
Derk Loorbach
Getest op 11-01-2024
Paul Polman
Getest op 14-12-2023
Carice van Houten
Getest op 04-04-2024
Anne-Marie Jung
Getest op 03-04-2024
Derk Loorbach
Getest op 11-01-2024
Paul Polman
Getest op 14-12-2023

Check hoeveel glyfosaat in jouw lijf gaat

Het landbouwgif glyfosaat zit op heel veel producten die we dagelijks eten. En dat terwijl glyfosaat in verband wordt gebracht met een groeiende groep mensen die Parkinson krijgt. Daarnaast kan het ook andere vormen van hersenbeschadiging veroorzaken, kan je er bepaalde vormen van kanker van krijgen én is het de doodsteek voor onze biodiversiteit.

De Europese Unie heeft in november 2023, dankzij de landbouwlobby, dit gif weer toegestaan voor 10 jaar in de Europese markt. Daarom bieden we je een urinetest aan, zodat je zelf kan zien hoeveel van dit gif je in je lichaam hebt. En vertellen we dat je door biologische producten te kopen dit gif drastisch kan reduceren.

 

Hoe fris is
jouw pis?

Recente studies tonen aan dat glyfosaatresiduen in het menselijk lichaam kunnen worden voorkomen. Samen met Carice en Anne-Marie willen we jou helpen bewust te worden van wat er in jouw lichaam gebeurt.

Bestel jouw test

Doe de glyfosaat test

Voor slechts €59,- biedt Mijnlabtest de mogelijkheid om een urinetest aan te vragen. Na het bestellen ontvang je een speciaal ontworpen testkit thuis, waarmee je eenvoudig een urinemonster kunt verzamelen en opsturen. Dit monster wordt vervolgens geanalyseerd op de aanwezigheid van glyfosaat. De resultaten van de test worden discreet per post aan je toegezonden. Mocht je geschrokken zijn van gif in je lichaam? Wij raden aan 2 weken bio te eten en het dan nog eens te proberen!

Geanonimiseerde resultaten

De eerste geanonimiseerde resultaten zijn binnen. Wat opvalt is dat iedereen glyfosaat in zijn systeem heeft en boven de detectie waarde van 0,6 ng/ml valt. Ook lijkt het er op dat vrouwen gemiddeld lager scoren dan mannen en ouderen ook minder glyfosaat in hun systeem hebben. Let wel op, er zijn veel variabelen die het glyfosaatgehalte kunnen beïnvloeden. Dit is dus geen wetenschappelijk onderzoek maar slechts een update van de stand van zaken omtrent de Nationale Piskijker. Wij blijven bewust weg van wetenschappelijke uitspraken maar willen met de Nationale Piskijker demonstreren dat glyfosaat overal aanwezig is en in (bijna) iedereen zijn/haar lichaam te vinden is.

Bestel jouw test

Veelgestelde
vragen

Staat jouw vraag er niet tussen?
Neem contact op met onze Director of Operations
Noa Widdershoven
Noa Widdershoven
De EFSA stelt dat glyfosaat veilig is. Hoe staat dit in verhouding tot jullie boodschap?

Ondanks de verklaring van de EFSA zijn er onafhankelijke studies die vraagtekens zetten bij deze conclusie. We moedigen iedereen aan zich breed te informeren en voorzichtig te zijn.



Hoe betrouwbaar is deze glyfosaat-test?

Onze test gebruikt geavanceerde technologie en wordt uitgevoerd door geaccrediteerde laboratoria, wat de betrouwbaarheid garandeert. Mijn Labtest is daarnaast de voornaamste aanbieder voor testen bij ziekenhuizen en therapeuten.



Hoe kan ik de test zelf uitvoeren?

Na aanvraag ontvang je de test per post. In het pakket vind je een duidelijke instructie. Je registreert eerst jezelf en de testcode (te vinden op het doosje) op het platform van Mijn Labtest. Vervolgens vang je ’s ochtends, bij voorkeur op een nuchtere maag, urine op in de bijgevoegde buisjes. Deze stuur je in de meegeleverde envelop naar het antwoordnummer van Mijn Labtest. De analyse vindt plaats in Duitsland en binnen twee weken ontvang je de uitslag.



Hoe kan ik glyfosaatniveaus in mijn lichaam verminderen?

De beste aanpak is kiezen voor biologisch voedsel.



Hoe komt glyfosaat in ons voedsel en lichaam?

Glyfosaat wordt als herbicide in de landbouw gebruikt. Residuen ervan kunnen op gewassen achterblijven en zo in ons voedsel en lichaam terechtkomen.



Hoe weet ik zeker dat wat ik koop echt biologisch is?

‘Biologisch’ is wettelijk beschermd. In Nederland kun je letten op keurmerken zoals “EKO” of het Europese biologische logo. Deze garanderen dat het product aan de biologische normen voldoet.

Ik heb een hoge waarde glyfosaat in mijn systeem. Is dat zorgwekkend?

Hoewel de exacte effecten van glyfosaat nog worden onderzocht, is het raadzaam om te streven naar een lager niveau. Biologisch voedsel kan helpen het aantal pesticiden in je lichaam te verminderen.



Is biologisch voedsel beter voor het milieu?

Ja, biologische landbouw heeft diverse milieuvoordelen zoals minder bodemerosie, verhoogde bodemvruchtbaarheid en minder CO2-uitstoot.



Moet ik een arts raadplegen bij hoge glyfosaatwaarden?

Een enkele hoge meting is niet direct alarmerend, maar een specialist kan specifiek advies bieden. We raden echter aan om te starten met het consumeren van meer biologisch voedsel.



Wat bedoelen jullie met een ‘referentiewaarde’?

De referentiewaarde toont de gemiddelde hoeveelheid glyfosaat in een populatie, waarmee je jouw resultaten kunt vergelijken. Het geeft niet direct aan of de waarde ‘goed’ of ‘slecht’ is.

Wat betekent ‘biologisch’ in de context van voedsel?

Biologisch voedsel is geproduceerd zonder synthetische pesticiden, kunstmest, GMO’s, antibiotica of groeihormonen. Het staat voor behoud van bodem, water en minder vervuiling. Van bijna 1000 E-nummers zijn er slechts 48 toegestaan in biologische producten, en dit zijn enkel natuurlijke stoffen.



Wat zijn de gezondheidsvoordelen van biologisch voedsel?

Biologische producten bevatten minder pesticiden, antibiotica en hormonen. Studies tonen aan dat ze ook meer bepaalde voedingsstoffen bevatten, wat bijdraagt aan smaak en gezondheid. Interessant is dat het microbioom van de bodem in verband wordt gebracht met het microbioom van mensen.



Wie voert de glyfosaat-test uit?

De test wordt uitgevoerd door het gespecialiseerde laboratorium “Mijn Labtest” in samenwerking met de “Robin Food Coalition”.



Wie zit er achter dit initiatief?

Dit is een samenwerking tussen de Robin Food Coalition, een coalitie van 80 MKB bio-bedrijven, bezorgde burgers, diverse NGO’s en wetenschappers die streven naar een gezonder en duurzamer voedselsysteem.

Zijn er alternatieven voor glyfosaat in de landbouw?

Ja, er zijn alternatieven zoals biologische en mechanische methoden en andere herbiciden die als minder schadelijk worden beschouwd. Voor de zekerheid is biologisch eten de beste keuze.



Zijn er studies naar de effecten van glyfosaat op mensen?

Ja, er zijn diverse studies gedaan. In Frankrijk bijvoorbeeld wordt Parkinson als een beroepsziekte gezien in verband met blootstelling aan pesticiden, waaronder glyfosaat.



Zijn kinderen gevoeliger voor glyfosaat dan volwassenen?

Kinderen kunnen gevoeliger zijn voor chemicaliën, waaronder pesticiden, vanwege hun ontwikkeling. Het exacte risico van glyfosaat voor kinderen wordt nog onderzocht, maar het is raadzaam blootstelling te minimaliseren.



Staat jouw vraag er niet tussen?
Neem contact op met onze Director of Operations
Noa Widdershoven
Noa Widdershoven