Hoewel biologische voedingsproducten tal van voordelen bieden voor gezondheid, natuur en samenleving, blijft het marktaandeel van biologische voeding in Nederland steken op slechts 4%. Dit is aanzienlijk lager dan in andere Europese landen. De Nederlandse overheid heeft de ambitie uitgesproken om dit percentage te verhogen naar 15% in 2030. Ter ondersteuning van deze doelstelling, en gesteund door Europese regelgeving, heeft de Robin Food Coalition aan de Wageningen Universiteit de opdracht gegeven om onderzoek te doen naar effectievere maatregelen.
Een van de belangrijkste problemen is dat biologische producten momenteel niet concurreren op een gelijk speelveld. De verborgen kosten van conventionele producten, zoals negatieve effecten op gezondheid en milieu, worden niet weerspiegeld in de prijs, waardoor biologisch ’te duur’ lijkt. Verschillende Europese landen hebben echter aanzienlijke groei in het marktaandeel van biologische producten gerealiseerd door de gezamenlijke inspanningen van boeren, producenten, detailhandelaren, NGO’s, overheden en consumenten.
Onderzoeksopdracht
De ACT-groep van de universiteit is gevraagd om de factoren en maatregelen te onderzoeken die in andere Europese landen hebben geleid tot groei in het marktaandeel van biologische voedingsproducten, en wat effectief zou kunnen zijn in Nederland. Dit omvat het analyseren van:
- Huidig marktaandeel en recente groei van biologische voeding in verschillende EU-landen, inclusief Nederland.
- Betrokken producten, zowel lokaal geproduceerd als geïmporteerd en geëxporteerd, en de betrokken verkoopkanalen.
- Trends en drijfveren die groei bevorderen of hinderen.
- Overheidsmaatregelen en commerciële initiatieven die de groei hebben beïnvloed.
Impact en Toepassing
Dit onderzoek zal niet alleen relevante gegevens leveren voor het aanpassen van de Nederlandse strategie voor biologische productie en consumptie, maar zal ook dienen als basis voor verdere acties en beleidsontwikkelingen. Daarnaast ondersteunt het de leden van de Robin Food Coalition door middel van het 5M-framework: Materialiteit bepalen, Impact meten, Impact managen, Impact op de markt brengen en Impact monetariseren.
Bevindingen
Zoals we al verwachtten, is er geen kant-en-klare oplossing om in één klap een perfect voedselsysteem te creëren—samenwerken voor impact blijft essentieel. Maar er zijn wel een aantal duidelijke hefboompunten die de aantrekkelijkheid van biologische productie, verkoop en consumptie aanzienlijk kunnen vergroten.
Bekijk het rapport en de factsheets om te ontdekken hoe de overheid, retailers en biologische verenigingen de voedseltransitie kunnen versnellen via biologische beleidsmaatregelen en subsidies, meer consumentenbewustzijn en -toegankelijkheid, en betere samenwerking.