CSRD – educatie en ondersteuning

Meer weten?
Neem contact op met onze Director of Operations.
Noa Widdershoven
Noa Widdershoven
Categorie
Impact transparant maken
Start project
25-04-2024

Gezamenlijk werken we aan CSRD

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is EU-wetgeving die grote en beursgenoteerde bedrijven verplicht vanaf 1 januari 2024 duurzaamheidsinformatie te rapporteren in een uitgebreid en consistent raamwerk. E.e.a. als onderdeel van hun managementrapporten. Het bouwt voort op eerdere wetgeving en is voor bedrijven een behoorlijk grote opgave om goed in te richten. Aangezien CSRD zowel direct of indirect invloed heeft op onze coalitiepartijen zien wij deze rapportage druk als kans om de voordelen van biologisch zichtbaar te maken.

Vóór de invoering van de CSRD bestond een jaarverslag alleen uit een managementverslag, gevolgd door een auditverslag en de financiële staten. Daar komen nu duurzaamheidsverklaringen bij conform de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Deze omvatten Algemene Informatie (ESRS-1), Algemene Onthullingen (ESRS-2), Milieu-informatie (ESRS-E), Sociale Informatie (ESRS-S) en Bestuursinformatie (ESRS-G). De CSRD, vastgesteld door de EU, dient als wettelijk kader, terwijl de ESRS de specifieke rapportagestandaarden definiëren. Hieronder volgt een overzicht van de thematische normen (ESRS-E/S/G):

  1. ESRS E1: Klimaatverandering
  2. ESRS E2: Vervuiling
  3. ESRS E3: Water- en Mariene Bronnen
  4. ESRS E4: Biodiversiteit en Ecosystemen
  5. ESRS E5: Hulpbronnengebruik en circulaire economie
  6. ESRS S1: Eigen Werknemers
  7. ESRS S2: Werknemers in de waardeketen
  8. ESRS S3: Getroffen gemeenschappen
  9. ESRS S4: Consumenten en eindgebruikers
  10. ESRS G1: Bedrijfs aansturing

Voor al deze thematische onderwerpen is een zogenaamde dubbele materialiteitsbeoordeling nodig om impact, risico’s en kansen te evalueren. Het woord ‘dubbel’ geeft hier aan dat het zowel gaat om de impact van het bedrijf op deze factoren als ook om de (potentiële) impact van deze factoren op het bedrijf. Vervolgens schrijft de wetgeving voor dat over alle materieel significante onderwerpen binnen de waardeketen van een bedrijf moet worden gerapporteerd (gestaafd met data). Na rapportage van alle materiële thema’s volgt een audit door een externe instelling.

De implementatie van deze richtlijnen is complex en de overvloed aan afkortingen kan verwarrend zijn. Bovendien bestaat het gevaar dat alleen een “papieren tijger” blijft terwijl het juist een enorme aanjager van verduurzaming kan zijn. Daarom hebben wij samen met Impact Institute een educatiehub opgezet om onze coalitieleden te ondersteunen en wegwijs te maken in het CSRD-landschap.

De eerste stap hierin zijn drie workshops waarin coalitieleden kennis maken met de systematiek, voor hun eigen bedrijf in kaart brengen waar ze staan en van elkaar leren. De onderwerpen die worden behandeld zijn:

  1. Unfolding CSRD and ESRS: Een introductie tot de kernbegrippen van CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) en ESRS (European Sustainability Reporting Standards), en hun betekenis voor hedendaagse bedrijven.
  2. CSRD Vision and Project Management: Het verkennen van de visie achter CSRD en hoe dit te integreren binnen het projectmanagement van een organisatie, inclusief strategieën voor succesvolle implementatie.
  3. ESRS Requirements: Een gedetailleerd overzicht van de vereisten van ESRS, gericht op de rapportagestandaarden en compliance-normen.
  4. Environmental ESRS: Specifieke focus op de milieuaspecten van ESRS, inclusief rapportage over klimaatimpact, duurzaam gebruik van hulpbronnen en milieubescherming.
  5. Social ESRS: Analyse van sociale aspecten binnen ESRS, zoals werknemerswelzijn, mensenrechten, en maatschappelijke verantwoordelijkheid.
  6. Governance ESRS: Bespreking van governance gerelateerde ESRS-vereisten, waaronder bedrijfsethiek, bestuursstructuren en risicobeheer.
  7. Action Plan and Gap Analysis: Ontwikkelen van een actieplan en het uitvoeren van een ‘gap analysis’ om de huidige staat van duurzaamheidsrapportage te beoordelen en de stappen die nodig zijn om aan de CSRD- en ESRS-normen te voldoen.
  8. Data Management: Inzicht in de rol van gegevensbeheer in de duurzaamheidsrapportage, inclusief verzamelen, analyseren en rapporteren van relevante gegevens.
  9. Stakeholder Engagement and Communication: Strategiën voor het betrekken van stakeholders bij CSRD- en ESRS-initiatieven, en effectieve communicatie van duurzaamheidsinspanningen.
  10. Compliance and Reporting: Richtlijnen voor het naleven van CSRD- en ESRS-normen en het opstellen van duurzaamheidsrapporten die aan de vereisten voldoen.
  11. Best Practices and Case Studies: Delen van best practices en case studies om praktische inzichten en inspiratie te bieden voor het implementeren van CSRD en ESRS.

De laatste workshop sluit af met het maken van een actieplan om CSRD te gaan implementeren. Die implementatie zal over het algemeen bestaan uit de volgende stappen:

  1. CSRD Academie (= de drie workshops)
  2. Dubbele materialiteitsanalyse (DMA)
  3. Data collectie
  4. Targets en acties
  5. Rapportage
  6. Assurance

Voor het uitvoeren van de DMA heeft Impact Institute inmiddels specifieke tooling ontwikkeld die tegen een substantiële korting beschikbaar is voor RFC leden.

Inmiddels hebben er een aantal workshops met RFC leden plaatsgevonden.

“Deze workshop hielp enorm om de bomen door het bos te zien. De kennis en kunde bij Impact Institute zin van hoog niveau en door samen op te trekken kunnen we CSRD goedkoper en efficienter regelen.” – Merle Koomans (CEO & Chairman of the Board, Odin Foodcoop)

Volledige presentatie: Individueel traject – Tooling CSRD voor Robin Food Coalition

Interesse om gezamenlijk CSRD-vraagstukken op te lossen en jouw DMA te optimaliseren?

Mail naar: info@robinfoodcoalition.com

Deel dit project Link kopiëren
Meer weten?
Neem contact op met onze Director of Operations.
Noa Widdershoven
Noa Widdershoven