Samen sterker naar een groene en gezonde toekomst

Waarom de Robin Food Coalitie CSRD als kans ziet 

Door gezamenlijk op te trekken binnen de Robin Food Coalition, kunnen bedrijven de uitdagingen en kansen die de CSRD met zich meebrengt beter navigeren. Het delen van kennis, middelen en technieken versterkt niet alleen de positie van individuele bedrijven maar draagt ook bij aan een sterker, meer duurzaam georiënteerd economisch systeem. Ook als bedrijven nog niet aan de CSRD hoeven te voldoen, is het zinvol om ermee te beginnen. Grote afnemers kunnen de last van impactrapportages namelijk door de keten heen naar achteren schuiven.

Voordelen van krachtenbundeling

  1. Transparantie over Impact: Een krachtenbundeling is belangrijk omdat impact transparantie verder gaat dan alleen een EU bio- of Demeter-certificaat.
  2. Efficiëntie door Samenwerking: Samenwerken is efficiënter dan wanneer elk bedrijf afzonderlijk probeert het wiel opnieuw uit te vinden.
  3. Gezamenlijke Technieken en Data: Ontsluiten van gezamenlijke impactdata collectie technieken zoals satelliet observatie, remote sensing, geo imaging, en AI, naast benchmarking van bio versus gangbaar en stakeholder engagement.
  4. Data Sharing: Het delen van data binnen de sector vergroot de kennisbasis en efficiëntie.
  5. Kostenbesparing:Door gezamenlijk in te kopen, kunnen bedrijven profiteren van inkoopkortingen, bijvoorbeeld op consultancy of data.
  6. Future Proofing: Krachtenbundeling helpt bedrijven toekomstbestendig te worden en biedt een platform voor continue aanpassing en innovatie.
  7. Communicatie van Maatschappelijke Meerwaarde: Gezamenlijk kunnen biologische bedrijven de maatschappelijke meerwaarde van biologische producten beter in kaart brengen en communiceren.
  8. Maatschappelijke Voordelen: Aanvullen van CSRD-impact KPI’s om de maatschappelijke voordelen van biologische landbouw duidelijker te kwantificeren.
  9. Nieuwe Economie: Zien van CSRD als een kans om een nieuwe economie binnen te rijden waarin winst pas winst is als mensen en de planeet ook winnen
  10. Landgebruik en Efficiëntie: Erkenning dat biologische landbouw per hectare en niet per kilo product moet worden beoordeeld, mede vanwege de schade die ontstaat op systeemniveau en inefficiënt landgebruik voor veevoer.

 


Robin Food Coalition mobiliseert collectieve intelligentie Bio MKB, Retail, NGO’s en beleidsmakers

Op 25 maart boog zich de crème de la crème van Nederlandse bio-MKB koplopers over het bio-beleid van het Ministerie van LNV, inspirerende voorbeelden van supermarktketens en nieuwe verdienmodellen voor maatschappelijke waarde creatie.

De uitdaging in de Nederlandse landbouw zijn talrijk en urgent: afnemende bodemvruchtbaarheid, vervuild water, afnemende biodiversiteit, opwarming van het klimaat, druk op natuurgebieden, voeding gerelateerde gezondheidsuitdagingen. Maar ook toenemende sociale ongelijkheid en de daarmee samenhangende beperkte toegang tot gezonde en natuurlijke voeding zijn aanleiding voor actie. Terwijl het politieke klimaat voor duurzaamheid onder druk staat stoomt een groep koplopers gestaag op met ambitieuze initiatieven om de vraag naar bio te stimuleren en de transitie naar een nieuwe landbouw te versnellen.

Download link presentaties:

  1. LNV, RVO
  2. COOP Denemarken
  3. ICA Zweden 
  4. Lidl 
  5. Questionmark 
  6. Impact Institute

 

Image

Robin Food Coalition start een True Price samenwerking met Ekomenu om de werkelijke kosten van onze voeding in kaart te brengen

Ekomenu, aanbieder van gezonde menu’s introduceert het True Price Voordeel bij al haar recepten en maaltijdboxen. Zo wordt de impact op gezondheid en milieu transparant gemaakt voor de consument en de maatschappij. De consument kan nóg makkelijker gezonde keuzes maken en krijgt een beter inzicht in de potentiële impact van duurzamere voedselkeuzes. Dit is essentieel want de werkelijke kosten van ons eten zijn drie keer zo hoog als datgene we bij de kassa van de (online) supermarkt betalen. Ekomenu is in de markt de eerste die deze innovatieve stap neemt, in samenwerking met de Robin Food Coalition.

 

Image


De Robin Food Coalition en Impact Institute gaan samenwerken en helpen MKB bedrijven in Nederland met hun rapportage en impactdoelstellingen

De Robin Food Coalition en Impact Institute gaan samen aan de slag om MKB bedrijven te helpen die voorop stormen in de voedseltransitie. Het doel: Go above and beyond compliance. In een serie van drie workshops gaat een eerste cohort van coalitieleden verkennen wat CSRD en ESRS voor hen betekent en hoe we hier gezamenlijk de eerste stappen in kunnen zetten. Hierbij zetten we gelijk de toon met ambitieuze doelstellingen waarbij impact centraal komt te staan in de bedrijfsvoering. 

 

Image

Samen met de LandBanking Group gaat de coalitie aan de slag in een pilot om natuurlijk kapitaal te activeren op de balans zodat goed landbeheer ook echt meerwaarde oplevert

Samen met Martin Stuchtey en Tobias Bandel van de Landbanking Group starten we een pilot om natuurlijk kapitaal te verzilveren op de balans. Niet alleen zijn zij erin geslaagd om obv satelliet beelden uitspraken te doen over de ontwikkeling van bodem, CO2 opslag, water en biodiversiteit waar ook ter wereld, maar ze hebben inmiddels ook overeenstemming met de wereld van de accountants dat de data goed bruikbaar zijn voor financiële verslagleggen. Hun motto is “Natuur hoort op de balans. Niet op de P&L”! Vanaf januari 2024 gaat een eerste groep coalitieleden aan de slag om natuurlijk kapitaal op hun balans te zetten.

 

Image

De Robin Food Coalition gaat aan de slag om de maatschappelijke kosten en baten in kaart te brengen van de Nederlandse Landbouw in samenwerking met de Boston Consulting Group, RaboBank, VNO-NCW en de Transitie Coalitie Voedsel

Hoewel het huidige Nederlandse landbouw- en voedselsysteem buitengewoon succesvol is geweest in termen van productiviteit, zijn de negatieve effecten op het milieu een gebied van ernstige zorg geworden. Stikstofemissies, broeikasgasemissies, bodemdegradatie, slechte waterkwaliteit en afnemende biodiversiteit zijn slechts enkele voorbeelden. Daarnaast kampen we met een groeiend probleem van voedselgerelateerde ziekten zoals diabetes, obesitas en andere aandoeningen, en loopt de gezondheid van boeren gevaar door het gebruik van agro-chemicaliën.

Deze negatieve effecten worden "geëxternaliseerd" en blijven onzichtbaar alsof ze niet bestaan. De realiteit is echter dat de samenleving als geheel indirect wordt geconfronteerd met de rekening voor het tenietdoen of verminderen van de maatschappelijke kosten van deze milieueffecten en gezondheidseffecten, nu of in de toekomst.

Daarom hebben de Robin Food Coalitie, RABO Bank, VNO-NCW, Voedseltransitie Coalitie en The Boston Consulting Group het initiatief genomen om een True Value Study uit te voeren van het Nederlandse landbouw- en voedselsysteem.

 

Image

Met Agriplace creëren we duurzame en veilige ketens door informatie-uitwisseling te vergemakelijken voor onze partners: koplopers in de voedseltransitie!

De coalitiepartners gaan samen met Agriplace data verzamelen uit hun relevante waardeketens mbt duurzaamheid, sociale en voedselveiligheid risico's. Hierbij combineert Agriplace voor onze leden data van hun eigen supply chain en 20 gerenommeerde databases. Hierdoor worden due dilligince rapportages eenvoudiger en wordt risk assessment dus een fluitje van een cent.

Daarnaast helpt Agriplace ook met de supplier approval waarbij ze per bedrijf inzichten geven in compliance en impact van leveranciers in de keten. De Agriplace module maakt hiervoor gebruik van de actuele status van Global Gap, Grasp, ETI, BSCI, Planet proof, SIZA, GRASP, QS en BRC integraties-certfificaten van leveranciers en maakt die automatisch inzichtelijk.

 

Image

Meld je vast aan


We gaan regelmatig positieve activaties organiseren om zoveel mogelijk mensen te laten inzien wat voor troep ze eten en hoe ze dat makkelijk kunnen verbeteren. Meld je aan als je op de hoogte wil blijven van onze acties. En als je misschien soms wel mee wil doen.


    Image